<<< "Elektronikus aláírás" a FacebookonElőadásom a biztonságos aláírás-létrehozó eszközökről >>>

TLS protokollhiba2011-09-23

Felröppent egy hír, miszerint a TLS hibáját kihasználva le lehet hallgatni a https kapcsolatokat. A támadás részletei még nem ismertek, így nem lehet tudni, hogy pontosan mit érint, és mekkora a jelentősége. A támadást bejelentő Rizzo és Duong ismert nevek, így a hír valószínűleg igaz. A napokban mutatják be részletesen a támadásukat az Ekoparty konferencián, Buenos Airesben.

Az eddig megjelent hírekből a következőket szűrtem le:

  • A támadás a TLS protokoll 1.0-s változatának egy hibáját használja ki. (A TLS az SSL újabb elnevezése, így én időnként felváltva használom ezeket az elnevezéseket.) Csak a protokoll 1.0-s változat ellen működik a támadás, bár vannak már frissebb, 1.1-es és 1.2-es változatai is.

    (Kérdés, hogy a protokoll tervezői tudtak-e a hibáról, és tudatosan javították-e ki a hibát az 1.1-es és 1.2-es változatban, vagy csak véletlenül oldódott meg a probléma.)

  • A böngészők szinte kivétel nélkül csak a protokoll 1.0-s változatát támogatják. Van olyan böngésző, ami támogatja ugyan a magasabb (pl. 1.2-es verziót), de alapértelmezetten nem.

  • A támadás segítségével a TLS-en forgalmazott információt lehet visszafejteni, azaz a támadás a bizalmasságot érinti, a hitelességet nem. Eszerint nem lehet észrevétlenül beszúrni információt az adatforgalomba, és nem tudja kiadni magát a támadó egy másik weboldalnak.

  • A támadás "chosen plaintext attack", azaz akkor működik, ha az áldozat a támadó által meghatározott csomagokat küldi el a hálózaton. A támadó ezek titkosított változatát lehallgatva jut hozzá olyan információhoz, amely segíti a további üzenetek visszafejtésében.

  • A TLS kommunikáció visszafejtése néhány perc alatt történik, azaz majdnem online.

A támadás ennyi alapján elég nagy durranásnak tűnik, de lehet, hogy az derül majd ki róla, hogy csak spec. körülmények között működik. Ha mégsem, akkor sem várom, hogy ettől dől össze az internetes kommunikáció biztonsága. Egy adott protokoll egy adott változatában (és nem is a legfrissebben) találtak hibát, valószínűleg nem a fő alapelveit kezdték ki. Igaz, a hiba javítása okoz majd némi felfordulást. Schneier azt szokta mondani, hogy szerinte nem az SSL/TLS a leggyengébb pontja az internetes biztonságnak, a támadók többnyire nem a hálózaton utazó hitelkártyaszámokat kapják el (mert az macerás), hanem sokkal egyszerűbb nekik feltörni a szervereket, ahol a hitelkártyaszámok (gyakran) ott figyelnek egy csomagban. (Igaz, a lehallgatásra is vannak már egyszerűen használható eszközök.)

Lényeges, hogy a fentiek az eddig megjelent hírekre alapuló spekulációk, biztosat akkor fogunk tudni, ha a támadás részleteit is publikálják. Ha lesz több információ, írni fogok róla. :)

Itt egy spekuláció arról, hogy hogyan működhet a támadás.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.