<<< Gondolatok a Diginotar incidenséről"Elektronikus aláírás" a Facebookon >>>

Írtam egy ismeretterjesztő anyagot, az a címe, hogy Az elektronikus aláírásról, egyszerűen. Röviden összefoglalom benne, amit minden felhasználónak érdemes tudnia az elektronikus aláírásról.

Elsősorban nem az az érdekes, amit beleírtam, hanem az, hogy mit sikerült kihagynom belőle. Megpróbáltam nagyon egyszerűen, szakkifejezések nélkül leírni azt, ami a felhasználás szempontjából fontos. Így nem szerepelnek az anyagban olyan kifejezések, mint: kriptográfia, nyilvános kulcs, magánkulcs, gyökértanúsítvány, tanúsítványlánc, XAdES, visszavonási lista, OCSP, stb.

Az elektronikus aláírásról, egyszerűen azoknak szól, akik felhasználói szintű ismeretekkel rendelkeznek a számítógépekről (nem számítógép-guruk, nem elektronikus aláírás szakértők, és nem is akarnak azok lenni), és meg szeretnének ismerkedni az elektronikus aláírás világával. Szintén hasznos lehet olyan szakembereknek, akik ki szeretnék tanítani a felhasználókat arra, hogy hogyan kell elektronikus aláírást használni.

A mély szakmai ismereteket a könyvem, a NAGY E-SZIGNÓ KÖNYV foglalja össze, de aki csak felhasználói szinten érdeklődik az elektronikus aláírás iránt, annak sokkal kevesebb is elegendő.

Az elektronikus aláírásról, egyszerűen ingyenesen letölthető, és Creative Commons licenc szerint szabadon másolható és felhasználható.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.